Liity postituslistallemme, saat tietoa Virkkulankylistä ja Kuusikkoaho Oy:stä

  Kolumni: Numeroita ja ihmisiä

  150 150 Jussi Lähde

  Tätä tekstiä kirjoittaessani olen saanut tehdä kohta vuoden verran töitä Kuusikkoaho Oy:n kehitysjohtajana. Olen saanut tavata suuren joukon hienoja ihmisiä vastuunaan kaavoitus, perusturvan järjestäminen tai hoivapalveluiden tuottaminen.

  Olen saanut nähdä suomalaisen ikääntymisen koko kirjon. Uusia hienoja asukkaita ja työntekijöitä arvostavia rakennuksia. Olen nähnyt myös hoivatoiminnan käytössä olevia tiloja sekä vuokra-asuntoja, jotka sydämestäni toivoisin suljettavaksi mahdollisimman nopeasti. Onneksi nämä kohtaamiset ovat tapahtuneet juuri siinä tarkoituksessa. Olemme tutustuneet tiloihin, jotka täytyy joko saneerata tai korvata uusilla.

  Suomalainen uskoo säädöksiin. Tämän jos minkä olen viimeisen vuoden aikana oppinut.

  Tällä hetkellä säädösten maailma tuntee käytännössä tehostetun hoivan ja kotihoidon. Nämä ovat kuin suuria laatikoita joista ihmisiä nostetaan nosturilla korkeiden laitojen yli laarista toiseen. Ihmisten hyväksi työtä tekevät hyvät ihmiset, usein miten säädökset harmittavat ja jopa surettavat heitä. Silloinkin suomalainen painaa päänsä ja tekee säädösten mukaan. Sellainen kansa me olemme.

  92% ja 8%. Kunpa näistä prosenteista puhuttaisiin eduskunnassa yhtä paljon kuin taannoin taitettiin peistä alkoholiprosentista. Tuohon on vedetty numeroiden muuri. 92% vanhemman polven suomalaisista pitäisi ajatuksen mukaan hoitaa kotihoidossa ja 8% tehostetun hoivan piirissä, kansankielellä laitoshoidossa.

  Minä haluan haastaa tämän ajattelun.

  Kotihoidon ja tehostetun hoivan välinen loikka on aivan liian suuri. Arvostamani asiantuntijat ovat arvioineet, että Suomessa 40% tehostetun hoivan piirissä olevista ihmisistä tulisi toimeen kevyemmälläkin hoivalla, jos sellaista olisi tarjolla. Tämä olisi kyseisten ihmisten itsemääräämisoikeuden kokemuksen kannalta äärettömän tärkeää. Kotihoitoon heitä ei voi siirtää.

  Me olemme sillanrakentajia kotihoidon ja tehostetun hoivan välillä. Olen nyt vuoden verran puhunut ja kirjoittanut mukautuvasta hoivasta. Virkkulankylät ovat ympäristöjä joissa ihminen voi asua omassa kodissaan ja siirtyä palveluasumisen piiriin tutussa kotipiirissä, kun tarve niin vaatii. Myös tehostettua hoivaa on tarjolla.

  Haluan muuttaa numerot. Minun numeroni on kaksi.

  Jos kotihoitaja käy ihmisen luona useammin kuin kaksi kertaa päivässä, ihmisen ja yhteiskunnan kannalta olisi parempi, että hän voisi muuttaa yhteisölliseen asumismuotoon jossa hoitaja on koko ajan läsnä.

  Haluan asettaa ihmisen numeroiden edelle. Siksi teen tätä työtä, tänäkin päivänä.

  Avatar
  Author

  Jussi Lähde

  Kirjoittaja on piinallisen ahkera yhteiskunnallinen keskustelija ja Kuusikkoaho Oy:n kehitysjohtaja. P. +358 40 594 4444

  All stories by: Jussi Lähde