Liity postituslistallemme, saat tietoa Virkkulankylistä ja Kuusikkoaho Oy:stä

  Outokummun Virkkulan Ystävillä täysi tohina päällä

  Kun aloitetaan koskemattomasta luonnosta, raivaamista riittää. ”Tässäkö myö sit rillataan”, kysyy naurava talkooporukka rakennettavassa rantakohteessa. Kesällä 2017 otetussa kuvassa vasemmalta lukien: Jarmo Lasarov, Jarkko Kaasinen, Pekka Mustonen, Sari Voutilainen, Tuija Viitala ja Heli Lasarov.

  Outokummun Kuusjärven Virkkulan ystävissä jo ”toppuutellan” toisiaan uusista ideoista mitä kaikkea pitäisi tehdä. Nyt kolmevuotias yhdistys on päässyt todelliseen tekemisen makuun, suurelta osalta lisäpotkua antoi myönteinen Leader rahoituspäätös.

  -Leaderista saatava raha käytetään yhteisöllisen virkistymis- ja asuinalueen kehittämiseen. Kuusjärven kylän alueelle rakennetaan polku- ja tiereitistö, jossa voidaan liikkua kävellen ja henkilöautolla, kertoo Tuija Viitala.

  Polkuja ja teitä pitkin matkataan mm. ranta-alueelle, johon tulee grillauspaikka, laituri ja kaksi vuokravenettä Virkkulan ystävien käyttöön. Toinen grillauspaikka tulee kylän historiaan vaikuttaneen entisen Kuokkalan kartanon puistikkoon.

  Alueelle on rakennettu 2016 yksityisvaroin ekumeeninen kappeli. Tämän läheisyyteen Virkkulan ystävät rakentavat istuskelutason puistonpenkkeineen ja luontoon sopivine istutuksineen.

  -Kappelilta lähtevä, Virkkulan ystävien Sammalpoluksi ristimä polku, vie kulkijan lähteelle, jonka vierellä voi istua ja ajatella sinisiä ajatuksia, miettii Tuija Viitala.

  Osalle polkureitistöä valmistetaan pururatatyyppisiä liikuntavälineitä, joissa kunnon kohottaminen onnistuu kaiken ikäisiltä. Toteuttamismalli liikuntavälineille tulee alan ammattilaisilta, jo alusta saakka mukana olleelta paikalliselta fysioterapia- ja kuntoutuskeskukselta.

  -Fysika Centerin yrittäjät Sirkka ja Ari Parviainen ovat olleet alusta saakka mukana Kuusjärven Virkkulan ystävissä ja Sirkka on suunnitellut todella kivoja liikunta- ja liikekohteita polkujen varsiin, Tuija Viitala ihastelee.

  Kuusjärvi on Outokummun kaupungin kantapitäjä ja kylällä on vahva historia, joka on osittain hukkunut ”Kummun” kupariin. Nyt vanhoja paikkoja merkitään kyltein, kuten Kuokkalan kartano, Kuokkalan paviljonki, Kuopio-Joensuu hevostie, rakennuksena vielä olemassa oleva kunnantoimisto-lastenkoti-kestikievari jne.

  Polkuverkoston rakentamista suunniteltaessa on pidetty kierrätys mielessä. Metsäpoluille tarvitaan haketta ja toisaalta niitä raivattaessa syntyy haketettavaa risua. Niinpä harkinnassa on hakettaja, jolla yhdistys voi myös ansaita kahvikestirahaa hankeajan päätyttyä. Myös penkkejä maastoon tehdään käsityönä kierrätyspuusta.

  Frisbeerata imaisi nuorta polvea mukaan

  Edelleen hankevaroin rakennetaan 9 väyläinen frisbeerata, jonka mukaan ottaminen hankkeeseen oli oikein hyvä päätös. Ajatus radasta hankesuunnitelmassa kulki kyläkaupalta alan harrastajien korviin ja toimintaan mukaan saatiin innokkaita nuoria perheitä. Kilpatasoiset pelaajat ojensivat auttavat talkookätensä ja nyt frisbeeradan suunnittelu ja toteutus onnistuu omin voimin.

  -Tarkoitus on pitää ensimmäinen pilottikilpailu Suomen Virkkulan ystävien kesken kesällä 2018. Toivottavasti tästä tulee yksi toistuvista tapahtumista, Tuija suunnittelee.

  Ensimmäisiä raivaustöitä Kuusjärvellä aloitettiin kesän 2017 alussa. Siinä sivussa saatiin rannan grillauspaikka lähes valmiiksi ja polttopuut tulevan kesän makkaranpaitoon.

  Kyläkauppa Virkkulankylän olohuoneena

  Outokummun Kuusjärvelle on rakennettu Virkkulankylä-konseptin mukaisesti 42-paikkainen palvelutalo, mutta se ei kuulu osana Kuusjärven Virkkulankylään. Palvelutalon välittömään läheisyyteen on kuitenkin kaavoitettu rivi- ja paritaloja, joiden rakentaminen alkaa 2018 aikana. Rooli kylän olohuoneena on langennut luonnostaan kyläkaupalle, missä tutut ja tuntemattomat pysähtyvät. Samalla kun eväskassi täyttyy, luetaan päivän lehdet, kuullaan kuulumiset ja kerrotaan terveiset ystäville ja tutuille.

  Ja mistä asioista ”toppuutellaan” toisiaan?

  -Säännöllisesti pidetyissä keskustelutilaisuuksissa Virkkulan ystävien ja heiksi haluavien kesken vilahtavat geokätköily, keppihevoskilpailut alueella olevalla hevosten harjoitteluradalla, yhteinen ryytimaa, lähdeveden pullotus, kotieläintarha, jne….. nauraa Tuija.

  Onneksi Kuusjärven Virkkulan ystävillä riittää virtaa ja tulevia vuosia. Se on iso juttu.

  Kuusjärven Virkkulan ystävillä on jäseniä 26 henkilöjäsentä ja 2 yhteisöjäsentä. Rahoitus perustuu tässä vaiheessa avustuksiin ja omaan työhön.