Irtokalusteet sisustuksessa

778 320 Tuija Nenonen

Marja Nikkinen on sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelija. Hän asuu miehensä, kahden tyttärensä ja kahden kissansa kanssa Kotkassa, keskellä mahtavia metsämaastoja. Luonto on hänelle todella tärkeä ja arjen hektisyyden vastapainoksi hän nauttiikin ihan suunnattomasti metsäpoluilla lenkkeilystä ja luonnon tarjoamasta ihan ihmeellisestä maadoituksesta. Opinnoissaan hän suorittaa parhaillaan työharjoittelujaksoa Suunnittelutoimisto Pilke Oy:ssä, jossa hän on päässyt mukaan Virkkulankylä -projektiin.

Suunnittelussa olen pyrkinyt luomaan viihtyisät, asukkaiden näköiset, persoonalliset kodit, jossa heidän mielenkiinnonkohteensa saavat rohkeasti näkyä. Myös vuosien kerroksellisuutta ja elettyä elämää saa tuotua esille esimerkiksi irtokalusteilla. Asukkaalle voivat olla todella rakkaat just ne Askon 60-luvun nojatuolit, jotka ovat kulkeneet hänen matkassaan läpi vuosikymmenten; ne ovat tutut ja turvalliset.

Uutta ja vanhaa voi mielestäni yhdistellä rohkeasti ja siten tuoda persoonallisuutta kotiin. Menneiltä vuosikymmeniltä poimitut kalusteet istuvat hyvin tämän päivän trendeihin. Pyrin aina ajattelemaan niin, ettei kaiken tarvitse olla uutta.

Mietin usein, miten voisin hyödyntää jo olemassa olevia kalusteita ja miten niitä voisi muokata tai mahdollisesti luoda niille jopa täysin uusia käyttötarkoituksia.

Kalusteita valitessani olen keskittynyt kalusteiden käytettävyyteen, turvallisuuteen, selkeyteen ja designiin. Kalusteet ovat ihan toimivia senioreille, mutta palvelevat myös laajempaa käyttäjäkuntaa. Asuntoihin ei ole valittu ainoastaan seniorikalusteita, vaan ratkaisut ovat toimivia esteettisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta muillekin käyttäjäryhmille. Esimerkiksi mitoituksiltaan korkeampi seniorisänky voi tuoda käyttömukavuutta myös muiden kuin seniorikäyttäjäryhmien arkeen. Kalusteiden sijoittelussa on otettu huomioon väljä mitoitus ja kulkuväylät, jolloin esim. rollaattorilla on esteetöntä liikkua.

Irtokalusteiden materiaalivalintoja on tehty restoratiivisesta näkökulmasta, kaikki aistit huomioon ottaen.

Materiaalivalintojen yhtenä lähtökohtana on ollut ekologiset arvot. Esimerkiksi osa asuntoihin tulevista kalusteista on valmistettu kierrätysteakista. Suunnittelemiini asuntoihin ei ollut tarvetta mittatilauskalusteille, sillä kaikki sopivat kalusteet löytyivät pääosin Huonekaluliike Kataiselta ja Sasu’s Playhouselta. Asuntojen kalustusta täydennettiin lisäksi Annansilmät Aitan -, Leino Designin – ja Nikarin tuotteilla. Olen tehnyt myös muutaman sisustuselementin itse DIY-periaatteella, kierrättäen vanhaa ja keksimällä ”romulle” jotain uutta käyttötarkoitusta. Työn alla on myös kohteeseen räätälöity uniikki kattovalaisin!

Olen suunnitellut sisustukset Virkkulankylän asuintalo Rentukkaan, asuntoihin C1 ja C3. Juuri nyt odotetaan innolla kohteiden valmistumista, nähdään Asuntomessuilla! ????

Tuija Nenonen
Author

Tuija Nenonen

All stories by: Tuija Nenonen