Kouvolan Virkkulankylässä valoa valkoisesta, tunnelmaa tummasta ja lämpimiä sävyjä puun syissä – ajatuksia Kouvolan Virkkulankylän arkkitehtisuunnittelijalta

150 150 Pasi Widgren

Puolitoista vuotta sitten aloitettiin Kouvolan Virkkulankylän alue- ja rakennussuunnittelu. Hankesuunnitteluvaiheesta edettiin luonnossuunnitteluun ja edelleen toteutussuunnitteluun. Alueelle laadittu laatu- ja ympäristöohje antoi suuntaviivat arkkitehtisuunnittelulle. Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta on vastannut Arkkitehtipalvelu Oy.

– Pioneeripuiston Paja-aukion ympärille kiertyvää Virkkulankylää oli hienoa lähteä hahmottelemaan! Tutustuminen alueen karttamateriaaliin muodosti välittömästi käsityksen alueen luontoarvoista historiallisen kerroksellisuuden ohella. Mielessä läikähti lämpimästi, maasto piirtyi kuvana silmien eteen: tällaiseen ympäristöön Virkkulankylä sopii erinomaisesti, kuvailee projektiarkkitehdin tehtävässä ollut Pasi Widgren.

Widgren kertoo, miten mietti ja vietti aikaa Virkkulan seniorikylän ydinajatuksen luomiseksi parhaalla mahdollisella tavalla vanhan kasarmialueen kupeeseen. – Konseptissa kaunista on aktiivisen elämäntavan suosiminen, jossa sosiaaliset suhteet ja yhdessä tekeminen on tärkeitä. Kouvolan Virkkulankylässä yhteisöllisyyden käsitettä toteutetaan asukkaiden muodostaman lähiyhteisön, lähipalveluiden ja Korian Pioneeripuiston alueen asuinympäristön puitteissa. Niin on mietittävä ratkaisut ja tilat, että asukkaat saavat viihtyisän ja virikkeellisen asumisympäristön, mikä edistää terveyttä, yhteistä tekemistä – harrastuksia ja sosiaalista kanssakäymistä unohtamatta, Widgren pohtii.

Tilat muotoutuivat suunnittelun edetessä tarkoituksenmukaisiksi ja harkituiksi. Kylän asukkaat saavat tavanomaista laajemmat kodit, joita asuntojen neliömetrit ja seinät eivät rajaa, sillä henkilökohtainen tila laajenee ja yhdistyy laajentuen eri mittakaavoihin. – Katsokaapa vain, miten asuntomessujen jälkeen alueen elämä pulppuillen sykähtää käyntiin. Neljän asunnon talojen asukkaista muodostuu toisensa tunteva kehä. Eri talojen kehät kietoutuvat toisiinsa antaen hykerryttävää voimaa. Alueen arkkitehtuuri on mietitty tarjoamaan tiloja ja paikkoja jaetuille elämyksille, jatkaa Widgren selvästi intoa äänessään!

Widgren kertoo, miten aisti alueen ääniä ja tuoksuja, valoja ja varjoja kevään kynnyksellä vuosi takaperin. – Kävelin alueen ympärillä kiertäviä kävelyreittejä, luontopolkuja ja Kymijoen rantametsikössä. Ihastelin luonnontilaiseksi jätettyä metsää kylän luoteispuolella. Pysähdyin kuuntelemaan ja päätin: kevään lintujen äänimaailma oli saatava asukkaiden sekä kylätuvan terasseille! Samoin polkujen poikki piirtyvät puunrunkojen varjot ja auringon paiste antoivat suuntaa suunnitteluun. – Meillä on valoisa kesä ja toisaalta pimeämmät vuodenajat. Korkeilla ikkunoilla ja laajojen lasikatteisten terassien läpi asuntoihin tulvii valoa, kertoo Widgren.

Kylän kahdeksan asuintaloa ovat julkisivuiltaan samankaltaiset. Pääsisäänkäyntien ja yhteisterassien kohdat ovat lämminsävyistä puuverhousta, kolme julkisivua vaaleaa tiilipintaa ja yksi erikoisempaa rosoista tummaa tiiltä. – Elämässämme meillä on kaikilla paljon valoisia hetkiä, joitakin varjopaikkojakin silloin tällöin tulee. On myös niin, että tie tuntuu sileältä valon paisteessa. Väliin mahtuu rosoisia paikkoja. Olkoon niin, että Kouvolan Virkkulankylässä valo voittaa! Siksi vaaleaa pintaa on enemmän ja kylän sisällä raittia kulkiessa tai piha-alueilla oleskellessa näkee vain vaaleat ja lämminsävyiset pinnat, Widgren kertoo tiiliverhouksen ajatuksen.

Pasi Widgren toteaa, että ei ole montaa, kuka ei olisi kysynyt tumman tiilen hassusta uritetusta pinnasta sen nähtyään. – Tiilenhän oli oltava paikalliselta tehtaalta, siitä ei ollut kahta sanaa! No niin, suunnitteluvaiheessa kävin Wienerbergerin tehtaalla Korialla katsomassa sopivaa tiiltä julkisivuihin. Aluemyyntipäällikkö Pekka Hakala esitteli ystävällisesti koko tiilirepertuaarin. Halusin nähdä tumman tiilen kourassani, struktuuri sileässä pinnassa oli jännittävä. Hakala vei varastohuoneeseen ja otti tumman tiilen käteen todeten, että ”tämä on sitä haluamaasi sävyä, mutta kas vain…hetkinen, tämä on sahattu näin halki reikien kohdalta…näet siitä sävyn kuitenkin”. Aurinko paistoi varastoikkunasta tiilen kylkeen sahattujen reikien koloihin. Käänsin tiiltä ja näin varjojen leikin. Myhäilin suun kaartuessa leveään hymyyn… tämä! Kysyin, josko tällaista voisi käyttää? Pekka lupasi selvittää asian ja kertoi heti seuraavana päivänä naurunkare äänessään, että ”hiukan erikoinen tämä valinta on, mutta jännittävä pinta tällaisesta syntyy… tiilitoimitus kyllä onnistuu, sahataan tiilet reikien keskeltä halki”.

Widgren kertoo, että lupaa käydä katsomassa Kouvolan Virkkulankylän vaiheita kesän 2019 asuntomessujen jälkeen säännöllisesti. – Aijaijai, yhtenä haaveenani on hypätä junaan Lahdesta Korialle, jäädä pysäkillä pois, kävellä puikkelehtien kasarmialueen läpi Paja-aukiolle tervehtimään ikääntyviä asukkaita. Ja sitten, sitten käväistä metsän kätköistä hakemassa tuoreet marjat kylätuvalle, uuni kahteensataan ja marjapiirakka uuniin! Elämää – Virkkulankylä on!

Pasi Widgren
Author

Pasi Widgren

All stories by: Pasi Widgren