Ministerit ja yleisö SuomiAreenalla: Seniorien on saatava asua elämän keskellä

778 320 Virkkulankylä

Porin SuomiAreenalla järjestettiin 12.7. 2017 keskustelu otsikolla ”Asuminen läpi ihmiselämän – Mistä asukkaan hyvinvointi syntyy. Keskusteluun osallistuivat ministerit Paula Risikko ja Kimmo Tiilikainen, Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala, Oman muotoinen koti -hankkeen vetäjä Miki Mielonen sekä Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen.

Paljon puhuttu mutta harvemmin tarkoin määritelty asumisen yhteisöllisyys pohditutti panelisteja.

– Yhteisöllisyys toteutuu, kun kaikkien ihmisryhmien ja asukkaiden elämä on arvokasta ja toimivaa. Siihen tarvitaan Virkkulankylän kaltaisia toimijoita, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala määritteli.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen muistutti, että ikäihmisille on tärkeää yhtaikaa itsenäisyys ja mahdollisuus saada tarvittaessa apua. – Oma tupa ja oma lupa, mutta kaverit ja palvelut heti oven takana on oikein hyvä yhdistelmä, Tiilikainen pohti.

Sisäministeri Paula Risikko kysyi niin muilta panelisteilta kuin yleisöltä haluavaisitko he itse asua ikääntyessään vain senioreille tarkoitetuilla asuinalueilla vaiko eri-ikäisten ihmisten keskellä. Vastaus oli äärimmäisen selkeä, kaikki keskustelijat ja käsiään nostanut parisataapäinen yleisö ilmoittivat mielipiteinään, ettei senioreja saa eristää asumaan toisaalle erillään muista ikäryhmistä.

– Yhteisöllisyys syntyy yhdessä tekemisestä, Risikko tiivisti näkemyksensä.

Nuorten asumisratkaisujen kanssa työskentelevä Miki Mielonen muistutti että kaiken ikäisten ihmisten tulee saada kokea että heillä on jotakin arvokasta osaamista muille annettavana.

Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen painotti kaavoituksen roolia hyvän asuinympäristön syntyessä.

– Juuri kaavoitus on se hetki, jolloin erilaiset tarpeet tulee saada yhteen. Siinä vaiheessa voidaan luoda ratkaisuja jotka johtavat hyvien asuinympäristöjen syntyyn. Meille on tärkeää, että Virkkulankylissä kuuluu myös lasten nauru, päiväkoti tai koulu sopivat oikein hyvin Virkkulankyliin, Tolonen totesi.

Virkkulankylä
Author

Virkkulankylä

All stories by: Virkkulankylä