Valaistus sisustuksessa

778 320 Tuija Nenonen

Irene Rätte on pian neljännen vuoden sisustusarkkitehti (ja kalustesuunnittelun) opiskelija Xamkissa. Hän tuli Kouvolan Virkkulankylän projektiin mukaan työharjoittelun kautta Suunnittelutoimisto Pilkkeessä. Projekti on ollut hänen mielestään mukaansatempaava ja mielenkiintoinen ja hän kertoo oppineensa paljon käytännön asioista ja sisustuksen toteutuksesta. Kohteenaan hänellä on ollut sisustaa kaksi erilaista asuntoa Virkkulankylän Rentukkaan (rakennus C.). Asunnot sisustetaan kuvitteellisille asukkaille ja hänen asukkaansa ovat Pekka 84v. ja Raimo 68v. Hän kertoo muutaman asian valaistuksesta omien sisustuskohteidensa osalta.

Alkukeväästä vierailimme valaistusasioihin liittyen valaistus yhteistyökumppanimme luona, Kouvolan Valohuoneella jossa yrittäjä Iira Hyytiäinen kertoi meille valaistuksen uusista tuulista. Tulevaisuuden valaistus on energiatehokkuuden lisäksi säädettävä, valotehon lisäksi voidaan säätää värilämpötilaa sekä valon väriä. Liikkeessä pääsimme tutustumaan liikkeen valtavaan valikoimaan, muun muassa kaukosäätimellä säädettävään kauniiseen plafondiin joka pyyhki mielestäni kaikki kokemukset huonosti valaisevista plafondeista.

Hyvä valaistus koostuu monesta tekijästä!

Huoneessa tulee olla useita säädettäviä valonlähteitä, joilla voidaan luoda erilaisia valaistuksia tunnelmallisesta valaistuksesta työtä helpottavaan yleisvaloon.  Kohdevalaisimilla on mahdollista korostaa mielenkiintoisia detaljeja kuten taidetta ja hyllyjä. Epäsuoraa valaistusta voidaan käyttää korostamaan rakennuksen arkkitehtonisia piirteitä, seinien kautta heijastetulla kohdevalolla.

Käyttökohde määriteleen myös asennuskorkeuden. Esimerkiksi ruokapöydän ylle tulee asentaa valaisin sellaiselle korkeudelle, ettei se häikäise eikä myöskään estä ruokailijoita näkemästä toisiaan.

  • Yleinen sääntö on, että suuri valaisin tulisi sijoittaa 60-75 cm pöydän yläpuolelle.
  • Pienet valaisimet yleisesti sijoitetaan 55-65 cm pöydän yläpuolelle, laskien valaisimen reunasta pöydän pintaan.

Vasta valaistuksen määrittelyn jälkeen alkaa valaisimien valinta omaan sisustustyyliin sopivasti.

Kaikista helpoin ja edullisin tunnelmavalaistus syntyy lamppua vaihtamalla, esimerkiksi matalan värilämpötilan (3000K ja alle) LED-lamput antavat lämminsävyisen valaistuksen, joka sopii rentoon illanviettoon, kun taas kylmempi 4000 kelviniä näyttää sisustusvärit aitoina.

Kuva: Sarianne Solio

Valaistus sisustuksessa

Virkkulankylässä valaistus on haluttu suunnitella kodinomaiseksi ja viihtyisäksi, joten yleisvalaistuksen lisäksi huoneistoista löytyy valaisinpisteet myös riippuvalaisimille. Huoneistojen yleisvalaistus on toteutettu kattoon upotetuilla LED -valaisimilla. LED -valo toistaa sisustuksen värit kirkkaina eikä vääristä niitä kuten esimerkiksi perinteisen hehkulampun keltainen valo tekee.

Sisustukseen on luotu persoonallista ilmettä erilaisin valaisimin. Kun huoneeseen on aseteltu erilaisia valaisimia, on kokonaisuus tyylikäs sekä käytännöllinen. Eri valaisimia sytyttelemällä ja sammuttelemalla valoa saa juuri sinne, mihin sitä tarvitaan ja tunnelmaa on helppo säätää.

Joka huoneeseen ei ole valittu samanlaisia valaisimia, vaan valaisinten tyyli vaihtelee tilan mukaan. Riippuvalaisimet toimivat myös koristevaloina, sillä valaisimet itsessään ovat kuin taideteoksia ja toimivat katseenvangitsijoina.

Tule paikalle ihastumaan erityylisiin valaisimiin Virkkulankylän kohteissamme!

Tuija Nenonen
Author

Tuija Nenonen

All stories by: Tuija Nenonen